Domenii
  Top Expert
1 djbrain 44355
2 subofferul 5220
3 robica 4610
4 krystyana84 3980
5 elena2008 2690
  Top Statistici
Membri inscrisi 96837
Intrebari 35959
Raspunsuri 164755
  Contact
nume
email
Introduceti textul din imagine
(pentru evitarea spam-ului):
Numar random
 
introduceti mesajul
email admin: adip.at.myexpert.ro
Consultanta ISO, Audituri Interne - Business Advising Team
Vizualizare intrebare
Intrebare
bullet intrebare de amaier
ce este sinuzita ce tratament se aplica.?
Tags:
5
puncte
5629
vizualizari
21-09-2010 10:34:47
Data intrebarii:
(0.00 - 0 voturi)
Ratings: 
Pentru a putea bifa optiunea de notificare in email in cazul adaugarii de comentarii la aceasta intrebare trebuie sa fiti logat.
Daca nu aveti cont, click Aici
Raspunsuri
Comentariul lui:
21-09-2010 10:40:10
Data:
Sinuzitele sunt infectii ale membranei mucoase care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile. - [link in curs de aprobare]

Tratament: [link in curs de aprobare] 
* ComentariuVoturi: 13 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
21-09-2010 10:40:51
Data:
Sinuzita reprezinta infectarea mucoasei care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile.  - [link in curs de aprobare]

Tratamentul alopat

La baza tratamentului pentru sinuzita stau adesea antibioticele, care pot fi administrate numai la recomandarea medicului. Pe langa aceste medicamente se mai pot adauga si antiinflamatoare sau dezinfectante nazofaringiene. Daca tratamentul este urmat conform indicatiilor, sinuzita poate fi vindecata in aproximativ doua saptamani in cazul sinuzitei acute si in trei saptamani in cazul celei cronice.

Ca metoda alternativa exista chirurgia endoscopica, prin care poate fi salvata structura normala a sinusurilor, insa doar daca pacientii se prezinta la timp la medic. In caz contrar, se poate ajunge la interventia chirurgicala clasica care are o perioada de recuperare in jur de aproximativ doua saptamani.

Metode alternative

Metodele alternative de tratare a sinuzitei dau rezultate numai in cazul in care sunt folosite impreuna cu tratamentul medicamentos recomandat de medic.
S-a dovedit ca tinctura de propolis poate avea efecte uimitoare daca se toarna zilnic cateva picaturi in fiecare nara.
Bitterul suedez poate fi folosit sub forma de comprese care se aplica pe frunte in fiecare seara, timp de 15 minute.
Sucul de varza alba proaspata turnat in nas in fiecare seara poate da rezultate satisfacatoare.
Ca metoda populara straveche este cunoscuta inhalatia cu usturoi si otet, care se prepara din usturoi ras, o lingurita de otet de mere si apa clocotita. Procedura se poate face de doua ori pe zi, dimineata, pentru ca sinusurile sa fie eliberate intreaga zi.
Zeama de lamaie reprezinta un antiinflamator si un dezinfectant recunoscut. Prin turnarea unei picaturi in fiecare nara, ea poate ajuta la eliberarea sinusurilor.
Inhalatiile se pot prepara cu ajutorul esentelor extrase din catina, brad, menta sau sunatoare.


Evitati frigul, curentul si fumul de tigara, deoarece inrautatesc simptomele afectiunii si pot cauza complicatii. 
* Raspuns acceptatVoturi: 15 Voteaza

Comentariul lui:
21-09-2010 10:41:11
Data:
Sinuzitele sunt infectii ale membranei mucoase care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile. Sinusurile sunt spatii goale, sau cavitati localizate in jurul ochilor, obrajilor si a nasului.

Cand membrana mucoasa se inflameaza, se tumefiaza, blocheaza drenajul fluidului din sinus spre nas si gat, determinand durere si presiune in sinusuri. Bacteriile si fungii cresc cel mai probabil in sinusurile incapabile sa se dreneze corespunzator.

Sinusurile devin obstruate in timpul infectiei virale ca si raceala, producandu-se inflamatia si infectia sinusurilor ca si rezultat. Diferenta dintre raceala si sinuzita, consta in faptul ca simptomele ce insotesc raceala, incluzand nasul infundat, incep sa se amelioreze dupa 5-7 zile. Simptomele atribuite sinuzitelor dureaza mai mult si se agraveaza dupa 7 zile.

Exista doua tipuri de sinuzita: acuta (cu debut brusc) si cronica (pe termen lung). In cazul sinuzitei cronice simptomele nu dispar complet, intotdeauna mentinandu-se simptome usoare.


Sinuzita este tratata medicamentos si prin masuri de ingrijire la domiciliu, ca de exemplu aerosolii (inhalatiile). Obiectivele tratamentului sinuzitei sunt:


- imbunatatirea drenajului mucusului, care reduce tumefierea de la nivelul sinusurilor

- combaterea durerii si presiunii

- eradicarea oricarei infectii

- prevenirea formarii cicatricilor, evitarea lezarii permanente a tesutului ce captuseste nasul si sinusurile.

Medicamentele trebuie utilizate pentru a trata sinuzitele, in special cand cauza este infectia bacteriana. Tratamentul medicamentos se instituie pe perioade diferite: poate fi mai scurt, de 3 zile sau mai lung, pentru cateva saptamani sau mai mult. Medicamentele folosite cel mai des pentru a trata sinuzita cuprind o combinatie de:

- antibiotice – ca de exemplu amoxicilina, va distruge bacteria

- decongestionante – ca si pseudoefedrina hidroclorida, diminueaza inflamatia membranei mucoase nazale

- analgetice – ca si aspirina, acetaminophen sau ibuprofen, pentru a combate durerea

- corticosteroizii – ca si dipropionatul de beclometazona sau prednisonul, care reduc inflamatia la nivelul foselor nazale; aceste medicamente pot fi folosite si sub forma de spray nazal inhalant

- mucoliticele, ca de exemplu guaifenesinul, care dilueaza mucusul.

Antibioticele administrate pe cale inhalatorie reprezinta o alternativa noua de tratament pentru sinuzita cronica. Studiile initiale au evidentiat ca, deoarece antibioticele inhalate vin in contact direct cu membrana mucoasa, acestea pot fi mai eficiente in cazul esuarii altor forme de tratament.

Este posibila dezvoltarea "dublei imbolnaviri" in timpul tratamentului formei acute sau cronice a sinuzitei. La inceput simptomele se amelioreaza dupa tratamentul antibiotic si cel din ambulator, dar mai tarziu simptomele se agraveaza si poate fi necesar un tratament suplimentar.

Tratamentul sinuzitei acute

Sinuzita acuta (pe termen scurt) de obicei persista mai putin de 3 saptamani. Pana la 2/3 dintre persoanele cu sinuzita acuta, afectiunea se amelioreaza fara tratament antibiotic. Sinuzita acuta este cel mai frecvent determinata de infectii virale care nu raspund la antibiotice. Antibioticele pot cauza efecte adverse suparatoare (ca si diaree sau dureri epigastrice) si uneori contribuie la dezvoltarea rezistentei bacteriilor fata de antibiotice. Consultarea medicului specialist va ajuta in hotararea de a lua sau nu antibiotice in cazul sinuzitei acute. Dupa un episod sau doua de sinuzita, pacientul va fi capabil sa recunoasca simptomele incipiente ale sinuzitei. Folosirea aerosolilor (inhalatiilor) pentru a combate congestia nazala la primele semne de sinuzita, va ameliora simptomele si va preveni nevoia utilizarii antibioticelor.

Majoritatea persoanelor se recupereaza complet, cand trateaza cu antibiotice sinuzita acuta care este cauzata de infectia bacteriana. Tratamentul antibiotic se administreaza in mod normal timp de 5-10 zile. Cand este prescris un tratament antibiotic, trebuie sa se administreze in intregime, chiar daca pacientul se simte mai bine. Este importanta intotdeauna administrarea antibioticului conform indicatiilor medicului, altfel infectia poate sa nu dispara complet.

Daca simptomele se agraveaza in timpul tratamentului antibiotic, se apeleaza la medicul de familie.

Tratamentul antibiotic nu vindeca sinuzita in 5-10% din cazuri. Daca sinuzita a persistat pentru o mai lunga perioada de timp, pot trece saptamani sau luni pana ce membrana mucoasa ce captuseste fosele nazale si sinusurile, se reface complet, anumite simptome persistand dupa ce bacteria a fost eliminata. In acest timp, exista un risc crescut ca infectia sa recidiveze si tratamentul antibiotic este necesar pentru mai mult timp. Decongestionantele si mucoliticele (medicamente care dilueaza mucusul) pot fi folosite de asemenea.

Tratamentul sinuzitei cronice

Sinuzitele care dureaza mai mult de 3-8 saptamani se numesc sinuzite cronice. Acestea sunt mai dificil de tratat si raspund mai incet la tratamentul antibiotic decat sinuzitele acute.

Terapia cu antibiotice este in mod obisnuit recomandata sinuzitelor cronice si necesita o durata de 3-4 saptamani de tratament. Poate fi necesara incercarea mai multor antibiotice. Spray nazal pe baza de corticosteroizi poate fi folosit in timpul tratamentului, pentru a diminua inflamatia si tumefactia membranei mucoase.

La anumite persoane, sinuzitele pot fi cauzate de catre fungi sau alte bacterii care nu sunt in mod obisnuit asociate sinuzitelor. Persoanele cu sistem imun deficitar (de exemplu persoanele cu cancer sau diabet) prezinta risc pentru aceste infectii neobisnuite, in acest grup fiind incluse si persoanele care folosesc corticosteroizi pe cale orala sau inhalatorie (ca de exemplu prednison). Sinuzitele fungice care sunt incriminate in numeroase cazuri de sinuzite cronice, nu raspund la tratamentul antibiotic fiind necesar un tratament antifungic, cu corticosteroizi sau tratament chirurgical. Tratamentul chirurgical poate fi necesar daca s-au administrat antibiotice pentru o lunga perioada de timp si simptomele inca persista, sau cand complicatiile (ca si infectia oaselor fetei) sunt iminente.

De retinut!

Sinuzitele pot fi dificil de tratat, deoarece frecvent dau simptome asemanatoare racelii sau altor afectiuni virale, mai ales in perioada de debut. Poate fi destul de dificil de diagnosticat sinuzita la copii. Daca un copil sau adult prezinta sinuzite frecvente, este recomandat sa se invete recunoasterea precoce a simptomelor si sa se inceapa tratamentul imediat.

Simptomele sinuzitelor cronice sunt deseori vagi si pot sa nu raspunda bine la tratament. Este nevoie de timp si rabdare pentru gasirea unui tratament de succes.




Tratament ambulatoriuSus

Tratamentul ambulatoriu combate simptomele durerii si presiunii asociate sinuzitei acute (pe termen scurt). Tratamentul ambulator poate imbunatatii drenajul mucusului prin sinusuri si previne necesitatea antibioticelor. Nu exista nici o dovada stiintifica pentru a sprijini tratamentele ambulatorii ale sinuzitelor, dar unele dintre ele pot fi chiar folositoare:


- consumul unor cantitati mari de fluide ajuta la pastrarea mucusului diluat

- aplicarea de caldura umeda (utilizand un prosop fierbinte sau o punga cu gel) pe fata timp de 5-10 minute, de cateva ori pe zi

- respirarea de aer cald, umed de la un dus cu aburi, baie fierbinte sau dintr-o chiuveta umpluta cu apa; se evita aerul foarte rece si uscat; se ia in considerare folosirea unui umidificator pentru a creste umezeala aerului din interiorul casei

- folosirea de spalaturi nazale cu apa sarata (lavaj salin sau irigatii) pentru a pastra pasajul nazal deschis si a elimina mucusul si bacteriile; se pot procura dropsuri saline de la farmacie sau se poate prepara solutia salina la domiciliu; poate fi folositor sa se realizeze gargara cu apa sarata calda, utilizand o lingurita de sare la 0,5 l de apa

- folosirea de medicamente neprescrise ca si antialgice si decongestionante (ca de exemplu spray-ul nazal) pentru a combate simptomele

- daca este necesara suflarea nasului, aceasta se face bland; suflatul puternic poate forta impingerea mucusului inapoi in sinusuri si le poate bloca; se mentin ambele narine deschise in timpul suflatului nasului.

In cazul sinuzitei cronice este necesara continuarea masurilor de tratament ambulatoriu prezentate mai sus, pentru o lunga perioada de timp, pentru a pastra sinusurile libere (curate).



Tratament medicamentosSus
Tratamentul medicamentos poate fi necesar cand simptomele sinuzitelor sunt severe sau nu se amelioreaza. Obiectivele tratamentului medicamentos sunt:


- tratarea infectiei, care de obicei este cauzata de bacterii daca simptomele au durat mai mult de 7-10 zile

- combaterea presiunii si durerii cauzate de un drenaj necorespunzator al sinusului

- diminuarea inflamatiilor nasului si sinusurilor cauzate de alergii.

Tratamentul antibiotic este eficient in 90% din cazurile de sinuzita acuta, cand acestea sunt determinate de bacterii. Ar trebui observate imbunatatiri ale simptomatologiei in 3-4 zile dupa inceperea tratamentului antibiotic. Administrarea de antibiotice timp de 7-10 zile este suficienta; doar daca simptomele nu se amelioreaza este nevoie de prelungirea tratamentului antibiotic pentru o perioada mai lunga de timp. Poate dura saptamani sau cateodata luni, pana ce membrana mucoasa se vindeca complet dupa o infectie, astfel simptome minore pot persista in aceasta perioada. Aceste persoane sunt mai susceptibile sa dezvolte alte sinuzite in timp ce membrana ce captuseste sinusurile inca se vindeca.

Sinuzita cronica poate persista 3-8 saptamani sau mai mult si in mod obisnuit necesita 3-4 saptamani de tratament antibiotic. Simptomele pot persista sau pot reveni in ciuda unui tratament antibiotic adecvat. Un alt antibiotic poate fi necesar pentru a trata infectia. Consultul unui medic specialist O.R.L. poate fi necesar daca simptomele sinuzitei nu dispar in ciuda unui tratament antibiotic de lunga durata.

Optiuni de medicamente

Antibioticele – sunt administrate pentru a distruge bacteria; cateva exemple de antibiotice folosite sunt: amoxicilina (Amoxil, Larotid, Trimox), cefaclor (Ceclor) si telitromicina (Ketek).

Decongestionantele – diminueaza tumefactia membranei mucoase nazale. Cateva exemple pot cuprinde oximetazolin hidroclorid (Afrin) si fenilefrin hidroclorid (Neo-Synephrine, Sinex Decongestant Nasal Spray).

Analgetice – ca de exemplu aspirina, acetaminophen sau ibuprofen, sunt folosite pentru a combate durerea.

Corticosteroizii – ca de exemplu beclometazona dipropionate (Beconase, Vancenase) sau prednison (Deltasone, Prednicen-M), diminueaza inflamatia pasajului nazal si pot fi administrati pe cale inhalatorie sub forma de spray nazal.

Mucoliticele – ca si guaifenesin (Robitussin), sunt folosite pentru a dilua mucusul.

Antibioticele administrate pe cale inhalatorie reprezinta o optiune noua de tratament pentru sinuzita cronica. Studiile initiale au aratat ca folosirea antibioticelor pe cale inhalatorie datorita contactului direct al acestora cu membrana mucoasei, poate fi mai eficienta cand alte forme de medicamente au esuat.

De retinut!

Daca se administreaza antibiotice pentru sinizita, se recomanda sa nu se opreasca tratamentul antibiotic mai devreme doar pentru ca simptomele cedeaza la tratament. Trebuie sa se ia intregime regimul antibiotic recomandat. Infectia poate sa nu dispara daca nu sunt luate toate antibioticele prescrise de medic. Antibiotice mai puternice pot fi necesare pentru a distruge bacteria, care persista in cazul neameliorarii simptomelor dupa incercarea antibioticului de prima intentie. Antibioticele tari pot fi foarte costisitoare si pot avea mai multe efecte adverse.

Sinuzitele fungice, care sunt relatate pentru numeroase cazuri de sinuzite cronice, nu raspund la tratamentul antibiotic. Poate fi necesar tratament antifungic, cu corticosteroizi si tratament chirurgical.




Tratament chirurgicalSus
Tratamentul chirurgical este folosit numai cand tratamentul medicamentos a esuat in controlul sinuzitei. Cand diferite complicatii neobisnuite se dezvolta, ca de exemplu cand infectia se raspandeste la os sau spre interior la creier, interventia chirurgicala este necesara aditional tratamentului cu antibiotice.

Scopul tratamentului chirurgical este de a imbunatatii drenajul sinusurilor, de obicei prin indepartarea obstructiei si drenarea mucusului. Se indeparteaza:

- tesutul infectat, tumefiat sau lezat

- osul, pentru a crea o deschidere mai larga pentru drenajul mucusului din sinusuri

- tumorile (polipii) din interiorul nasului sau sinusurilor

- corpul strain care blocheaza pasajul nazal sau sinusal; aceasta situatie este mai frecventa la copii.

Tratamentul chirurgical ar trebui sa ajute la drenarea corespunzatoare a sinusurilor blocate si infectate. Totusi, tratamentul chirurgical nu elimina intotdeauna complet sinuzita. Pana la 20% din pacienti necesita o a doua interventie.

Interventia chirurgicala este mult mai eficienta cand este folosita impreuna cu tratamentul medicamentos si cel din ambulatoriu, pentru a preveni alte episoade de sinuzita pe viitor. O a doua interventie chirurgicala si alte viitoare sinuzite pot fi evitate daca antibioticele sunt administrate pentru a preveni infectia.

Optiuni de procedee chirurgicale

Interventia chirurgicala endoscopica – este preferata procedeelor chirurgicale clasice, pentru majoritatea cazurilor care au nevoie de tratament chirurgical. Este mai putin invaziva, mai ieftina si prezinta o rata mai redusa de complicatii.

Procedura endoscopica poate fi realizata pentru a indeparta mici bucati de os sau alte produse patologice care obstrueaza deschiderea sinusurilor sau pentru extirparea tumorilor (polipilor) membranei mucoase. In mod normal, un tub mic numit endoscop, este inserat prin fosele nazale pentru ca medicul sa vizualizeze si sa indeparteze produsele care blocheaza sinusurile. In anumite cazuri, laser-ul poate fi folosit pentru a cauteriza tesuturile care obstrueaza deschiderea sinusurilor.

Procedeele chirurgicale clasice – pot fi efectuate in cazul complicatiilor sinuzitelor, ca de exemplu cand se formeaza puroi in cavitatea sinusala sau se dezvolta osteomielita. In cazul procedeelor chirurgicale clasice, o fereastra (deschidere) este realizata direct in cavitatea sinusala, prin intermediul cavitatii bucale sau prin piele dinspre exterior.

De retinut!

Exista cateva indicatii clare de tratament chirurgical si foarte putine persoane il solicita. Decizia de a recurge la tratamentul chirurgical depinde de succesul tratamentului anterior. Situatii care pot necesita tratament chirurgical includ:

- esecul tratamentului de a imbunatatii simptomele, dupa ce au fost incercate mai mult de doua antibiotice timp de 4-6 saptamani (sau 2-3 luni in cazul copiilor)

- persistenta simptomelor datorate membranei mucoase dense, tumorilor (polipilor nazali) care se dezvolta in interiorul nasului sau a altor afectiuni care cauzeaza obstructia

- o scanare CT care evidentiaza sinuzita cronica sau blocarea deschiderii caii de drenaj a sinusurilor

- o sinuzita cauzata de fungi

- dezvoltarea unei complicatii grave a sinuzitei.

Aceste complicatii sunt neobisnuite, dar de obicei implicate in raspandirea infectiei dincolo de sinusuri. Oasele faciale se pot infecta (osteomielita), sau membrana ce captuseste creierul poate dezvolta infectia (meningita). De asemenea, infectia se poate raspandi in afara sinusurilor si determina aparitia de colectii purulente (abcese) la nivelul orbitei, creierului, oaselor fetei sau tesuturilor moi ale fetei.

Extinderea obstructiei si alte afectiuni prezente, determina cat de extensiva sa fie interventia chirurgicala. Procedeele chirurgicale pot fi limitate la indepartarea tesutului infectat sau a tumoretelor (polipi) din interiorul cavitatii nazale. Chirurgia extensiva consta in indepartarea unei bucati mici de os, pentru a crea o deschidere larga care ajuta la drenarea sinusului.

Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor sunt intotdeauna realizate de catre un medic specialist O.R.L.




 
* ComentariuVoturi: 17 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
21-09-2010 10:43:19
Data:
Putand afecta sinusurile sfenoidale (in spatele cavitatii nazale), celeetmoidale (la radacina nasului), cele frontale si/sau cele, axilare,boala este un fenomen inflamator acut sau cronic ce se instaleaza usorca urmare a unui guturai puternic, a unei variatii mari si bruste detemperatura sau a unei expuneri indelungate a fetei la curenti reci.

Fiind atat de grijulii cu sanatatea lor, chinezii au foarte putine remediipentru sinuzite, tinand seama de frecventa scazuta a cazurilor acute si,cu atat mai mult, a celor cronice. Totusi, nu putem neglija cateva reteteinteresante.

Produsele apicole i-au fascinat si pe medicii chinezi, deopotriva cucei europeni. Specialistii chinezi au observat ca aplicarea unor masaje,urmate de cataplasme cu miere, poate da rezultate minunate in sinuzitaacuta. Tinctura de propolis - concentratie 10% - poate avea efectemiraculoase in cazurile cronicizate, daca se toarna zilnic cate 4-5picaturi in fiecare nara, dimineata si seara.

Tot in cazurile cronice mai trebuie mentionate si urmatoarele remedii:
1) Picaturi de suc de varza alba proaspata. Se toarna cate 6 picaturiin fiecare nara, seara, inainte de culcare.
2) Comprese pe frunte cu un macerat din mai multe plante medicinale -echivalent cu Bitter-ul Suedez (se poate folosi si cel de fabricatieromaneasca!). Inainte de somnul de noapte, se aplica unguent cu galbenele- se maseaza putin fruntea cu crema - apoi se aplica o compresa cu Bittersuedez. Se lasa toata noaptea.
3) Inhalatii cu un amestec de picaturi din urmatoarele uleiuri:
- brad, 10 picaturi;
- catina, 15 picaturi;
- galbenele, 15 picaturi;
- menta, 10 picaturi;
- sunatoare, 15 picaturi.
Se pun picaturile in 2 litri de apa fierbinte, apoi se facinhalatiile. Tratamentul se efectueaza seara, cu o ora inainte de celede mai sus. Durata tratamentului este de 12 zile, putand fi repetat,la nevoie.

Revenind la masajul reflexogen, sa incercam sa vedem care ar fi manevrelecele mai potrivite. Mai intai, executati un fel de spalare a fetei -dar fara apa - astfel incat toata fata sa fie masata cu palmele, desus in jos, atat frontal, cat si lateral. Apoi, cu buricul degetelorambelor maini, masati pe arcadele sprancenelor, apasand puternic dinspreradacina nasului spre tample. Urmeaza un masaj prin care descrieti unopt in jurul ochilor, pe conturul foselor orbitale, apasand cu nadejdepe toate punctele intalnite in cale - mai ales, cele de la colturileinterioare ale ochilor si cele de sub orbite. Se parcurge traseul inambele sensuri, de cate 9 ori. De altfel, si celelalte manevre se repetatot de cate 9 ori. Incheiati cu o batere a fetei, in zona de sub orbite,cu buricele degetelor. Acoperiti cu bataile toata zona tenului, de lasinusurile faciale in jos, pana la nivelul buzei superioare. Astfel vetiputea preveni aparitia oricarei forme de sinuzita. 
* ComentariuVoturi: 15 Voteaza

Comentariul lui:
21-09-2010 23:42:11
Data:
Orice ai nevoie gasesti aici
[link in curs de aprobare]
[link in curs de aprobare]
[link in curs de aprobare]
[link in curs de aprobare]
[link in curs de aprobare]
[link in curs de aprobare]
[link in curs de aprobare]
[link in curs de aprobare]
 
* ComentariuVoturi: 13 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
26-09-2010 22:35:21
Data:
poti acorda punctele aferente raspunsului favorit apasand "acorda punctele" din dreptul raspunsului favorit 
* ComentariuVoturi: 14 Voteaza

Comentariul lui:
13-11-2010 06:27:11
Data:
Sinuzitele sunt infectii ale membranei mucoase care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile. Sinusurile sunt spatii goale, sau cavitati localizate in jurul ochilor, obrajilor si a nasului.

Cand membrana mucoasa se inflameaza, se tumefiaza, blocheaza drenajul fluidului din sinus spre nas si gat, determinand durere si presiune in sinusuri. Bacteriile si fungii cresc cel mai probabil in sinusurile incapabile sa se dreneze corespunzator.

Sinusurile devin obstruate in timpul infectiei virale ca si raceala, producandu-se inflamatia si infectia sinusurilor ca si rezultat. Diferenta dintre raceala si sinuzita, consta in faptul ca simptomele ce insotesc raceala, incluzand nasul infundat, incep sa se amelioreze dupa 5-7 zile. Simptomele atribuite sinuzitelor dureaza mai mult si se agraveaza dupa 7 zile.

Exista doua tipuri de sinuzita: acuta (cu debut brusc) si cronica (pe termen lung). In cazul sinuzitei cronice simptomele nu dispar complet, intotdeauna mentinandu-se simptome usoare.
Tratament - GeneralitatiSus


Sinuzita este tratata medicamentos si prin masuri de ingrijire la domiciliu, ca de exemplu aerosolii (inhalatiile). Obiectivele tratamentului sinuzitei sunt:


- imbunatatirea drenajului mucusului, care reduce tumefierea de la nivelul sinusurilor

- combaterea durerii si presiunii

- eradicarea oricarei infectii

- prevenirea formarii cicatricilor, evitarea lezarii permanente a tesutului ce captuseste nasul si sinusurile.

Medicamentele trebuie utilizate pentru a trata sinuzitele, in special cand cauza este infectia bacteriana. Tratamentul medicamentos se instituie pe perioade diferite: poate fi mai scurt, de 3 zile sau mai lung, pentru cateva saptamani sau mai mult. Medicamentele folosite cel mai des pentru a trata sinuzita cuprind o combinatie de:

- antibiotice – ca de exemplu amoxicilina, va distruge bacteria

- decongestionante – ca si pseudoefedrina hidroclorida, diminueaza inflamatia membranei mucoase nazale

- analgetice – ca si aspirina, acetaminophen sau ibuprofen, pentru a combate durerea

- corticosteroizii – ca si dipropionatul de beclometazona sau prednisonul, care reduc inflamatia la nivelul foselor nazale; aceste medicamente pot fi folosite si sub forma de spray nazal inhalant

- mucoliticele, ca de exemplu guaifenesinul, care dilueaza mucusul.

Antibioticele administrate pe cale inhalatorie reprezinta o alternativa noua de tratament pentru sinuzita cronica. Studiile initiale au evidentiat ca, deoarece antibioticele inhalate vin in contact direct cu membrana mucoasa, acestea pot fi mai eficiente in cazul esuarii altor forme de tratament.

Este posibila dezvoltarea "dublei imbolnaviri" in timpul tratamentului formei acute sau cronice a sinuzitei. La inceput simptomele se amelioreaza dupa tratamentul antibiotic si cel din ambulator, dar mai tarziu simptomele se agraveaza si poate fi necesar un tratament suplimentar. 
* ComentariuVoturi: 14 Voteaza

Raspunde / Comenteaza
Adauga un comentariu / raspuns:
Va rugam sa selectati unul din campuri: Utilizator nou Utilizator inregistrat
Ataseaza fisiere» (Max 200KB)