Domenii
  Top Expert
1 djbrain 44355
2 subofferul 5220
3 robica 4610
4 krystyana84 3980
5 elena2008 2690
  Top Statistici
Membri inscrisi 96837
Intrebari 35960
Raspunsuri 164758
  Contact
nume
email
Introduceti textul din imagine
(pentru evitarea spam-ului):
Numar random
 
introduceti mesajul
email admin: adip.at.myexpert.ro
Consultanta ISO, Audituri Interne - Business Advising Team
Vizualizare intrebare
Intrebare
bullet word 2003 de boboescudumitru
spuneti-mi va rog cum pot sa scot din text nota de subsol. k nu ma lasa s-o sterg. Mentionez k nota de subsol nu e pusa de la footnote. ci e trasa o linie simpla, dar nu ma mai lasa s-o ster ( nu e facuta de mine). va arat cum e. si nu reusesc de nici-o culoare s-o sterg


                 INTRODUCERE


   Relațiile României cu celelalte state ,de la formarea sa ca stat,au urmărit bune relații cu toate statele,în condițiile respectării drepturilor țării noastre.Relațiile dintre state cunosc momente de creștere,dezvoltare dar se ajunge și la dispute ,chiar la război.
   Această lucrare abordează în mod concret problema tezaurului românesc aflat la Moscova. Pentru a ajunge aici vom face o expunere a contextului Primului Război Mondial, când a început acest moment.Va urma apoi o  descriere  a evoluției acestui subiect,de-a lungul timpului ,până azi.
   Am ales această temă de cercetare din mai multe motive.În primul rând este vorba despre o dispută ce nu s-a finalizat,am sune încă este deschisă.Vreau să vedem apoi cum o dispută ca aceasta au influențat raporturile dintre România și Rusia,de-alungul celor aproape o sută de ani  a acestei probleme.În ultimul rând,cred că este nevoie de o abordare deschisă a acestei probleme,într-un cadru mai vast,european,tendința de a rezolva disputele dintre state ,pe căi pașnice,amiabile,spre binele tuturor.
   Consider că  această temă este de actualitate,trezește interes,atât în rândul specialiștilor (istorici, oameni politici,juriști),cât și în rândurile mass-media.Relațiile româno-ruse au urmat un drum sinusios,cu momente de colaborare și altele de conflict.Evident Rusia este o mare putere(dată de populație,economie,teritoriu,istorie),care se diferențiază de România.
   Pentru abordarea acestui subiect am căutat materiale care să exprimeîn mod obiectiv punctele de vedere existente.Literatura de specialitate este destul de bine reprezentată atât în perioada interbelică cât și în cea de după 1989.Evident ,în perioada comunistă era un subiect mai puțin discutat ,mai ales în mod public,în mass-media.Aici este momentul să afirm așa cum fac referire specialiștii în domeniu,accesul destul de dificil la studierea arhivelor ruse(și sovietice),pentru realizarea unor puncte de vedere obiective.
   Dacă ar fi să vorbim despre relațiile româno-ruse, s-ar putea spune că între cele doua țări s-a creat o legătură "frățească", deși presa rusă afirma, recent, că "România nu mai este o țară frățească".
   Din motive pe care toata lumea și le amintește, Rusia a jucat rolul fratelui mai mare și, de-a lungul timpului, și-a exercitat puterea în cele mai variate forme, mergând de la atitudinea protectoare a unei națiuni superioare (doar numeric am spune) și până la furia și aroganța cotropitorului.
   Prin prisma acestei ultime "însușiri" se poate judeca și lipsa de disponibilitate a Moscovei de a aborda o problemă rămasă în litigiu, și anume Tezaurul României.
Imaginea pe care o au în prezent românii despre Rusia s-a format, în mare parte, în prima jumătate a secolului trecut, când momente ale istoriei, cum ar fi cele două razboaie mondiale, Marea Unire, pierderea Basarabiei și a Bucovinei, preluarea puterii de comuniști, au rămas definitiv în memoria poporului român.
   Revoluția bolșevica a arătat României o dublă ipostază a Moscovei, aceea de aliat, dar și de dușman.(1) Românii nu pot uita imaginea trupelor sovietice invadatoare, care nu au ținut cont de morala și reglementări internaționale, dar își amintesc și despre prietenia româno-sovietică, grație căreia vizitau URSS mai mult decât propria țară.
   După 1945 a avut loc un proces susținut al autoritatilor comuniste de a transforma Rusia dintr-un vechi dușman într-un nou aliat. Ultima dată, imaginea Rusiei în România s-a schimbat după Revoluție, imagine marcată de redescoperirea adevăratei istorii, de căderea blocului comunist, de problemele din Republica Moldova și de dificultățile economice prin care au trecut ambele țări.
   De-a lungul timpului au existat și au rămas probleme nerezolvate între cele două țări, cândva vecine, cum ar fi problema Tezaurului românesc aflat la Moscova, despre a cărui retrocedare ar trebui să se discute intens. Un alt moment de criză l-a constituit aderarea României la NATO, care însă a fost depășit grație eforturilor diplomatice.
   Un alt "punct fierbinte" al relațiilor bilaterale îl constituie, în prezent, amplasarea de baze militare americane pe teritoriul țării noastre, problema discutată între cele două părți, dar și în cancelariile occidentale.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1.Bărbulescu Mihai,Deletant Dennis,Hitchins Kieth,Papacostea Șerban,Teodor Pompiliu,Istoria României,Corint,București,2007,pag.343
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                                            
Boboescu Dumitru                                                                                                              Introducere

Tags:
5
puncte
1245
vizualizari
03-06-2012 12:59:39
Data intrebarii:
(0.00 - 0 voturi)
Ratings: 
Pentru a putea bifa optiunea de notificare in email in cazul adaugarii de comentarii la aceasta intrebare trebuie sa fiti logat.
Daca nu aveti cont, click Aici
Raspunsuri
Comentariul lui:
03-06-2012 13:04:24
Data:
si mai o intrebare va rog. spatierea intre randuri ( 1.5 linii) o fac de la Format >Paragraph>Spacing>line spacing> 1,5 lines ?    Multumesc 
* Comentariul autorului


Link sponsorizat

Comentariul lui:
03-06-2012 16:46:26
Data:
Mergi jos si da dublu click pe textul de la subsol.

Da, spatirerea liniilor de acolo se face. 
* Raspuns acceptatVoturi: 2 Voteaza

Link sponsorizat
Raspunde / Comenteaza
Adauga un comentariu / raspuns:
Va rugam sa selectati unul din campuri: Utilizator nou Utilizator inregistrat
Ataseaza fisiere» (Max 200KB)