Domenii
  Top Expert
1 djbrain 44355
2 subofferul 5220
3 robica 4610
4 krystyana84 3980
5 elena2008 2690
  Top Statistici
Membri inscrisi 96837
Intrebari 35959
Raspunsuri 164755
  Contact
nume
email
Introduceti textul din imagine
(pentru evitarea spam-ului):
Numar random
 
introduceti mesajul
email admin: adip.at.myexpert.ro
Consultanta ISO, Audituri Interne - Business Advising Team
Vizualizare intrebare
Intrebare
bullet samanta de leventica de culdaliviu76
salut.puteti sa-mi spuneti si mie cand se planteaza samanta de leventica.multumesc
Tags:
5
puncte
996
vizualizari
26-02-2014 11:04:03
Data intrebarii:
(0.00 - 0 voturi)
Ratings: 
Pentru a putea bifa optiunea de notificare in email in cazul adaugarii de comentarii la aceasta intrebare trebuie sa fiti logat.
Daca nu aveti cont, click Aici
Raspunsuri
Comentariul lui:
26-02-2014 11:06:04
Data:
Înmulțire.

Din semințe, este un procedeu mai greoi, având în vedere că semințele germinează destul de greu și doar în condiții optime. Germinația optimă se obține la temperatura de 18-22 °C, semințele se acoperă foarte subțire sau deloc și trebuie menținută umiditatea la 90%. Plantele obținute din semințe, vor înflorii de obicei din al doilea an. Perioada optimă este primăvara, în lunile martie-mai, dar dacă se pot oferi condiții optime, în orice perioadă a anului. A nu se lăsa tava cu semințe în apă, au nevoie de un drenaj bun, și udare regulată, cel puțin 1 dată pe zi, cu apă puțină, la început doar prin pulverizare.

Din butași, este o metodă relativ mult mai ușoară, cele mai bune sunt butașii verzi, din tulpini ale plantei nelemnificați, se culeg în aprilie-mai, sau din butași lemnificați – aceștia fac rădăcini puțin mai greu, dar se pot obține plante mai mari de la început, prin butășirea de crengi mai mari – se culeg în perioada iunie-august. Este recomandat a se elimina florile și bobocii, pentru a ajuta planta să își canalizeze toată energia pentru înrădăcinare. Pe perioada de înrădăcinare, trebuie menținută o umiditate de aproximativ 70-90%.   A nu se lăsa tava cu butași în apă, au nevoie de un drenaj bun, și udare regulată, cel puțin 1 dată pe zi, cu apă puțină, la început doar prin pulverizare. Plantele obținute vor înflorii din al doilea an.

Plantare.

Plantarea plantelor de lavandă crescute în ghivece, se poate face atâta timp cât solul nu este înghețat, adică din aprilie până toamna târziu în octombrie. Prin plantarea în grădină, fără a se mișca balotul de pământ existent, planta nu are nimic de suferit, deoarece nu se taie(nu se deranjează) rădăcina plantei, ci se mărește spațiul pentru rădăcinile plantei.

Atenție ! Transplantarea, plantarea sau mutarea plantelor din grădină(cele cu rădăcină nudă sau cu balot de pământ), este recomandat a se face doar primăvara în aprilie-mai sau toamna în septembrie-octombrie.

Expunere.

Lavanda fiind plantă de origine mediteraneană, are nevoie de soare mult și de căldură, de aceea este recomandat a se planta în cel mai însorit loc al grădinii. Eu de multe ori le spun clienților mei, în glumă desigur: “Lavanda poate fi plantată pe un satelit, care să se învârtă după soare, fără ca planta să se supere! “.

Cerințe de sol.

Încercați să evitați plantarea în locuri mlăștinoase, preferă solul bine drenat, nu foarte bogat în nutrienți, nisipos, calcaros sau argilos. Se adaptează bine la aproape orice sol de grădină, iar după înrădăcinare, rezistă cu bine la secetă.

Distanța de plantare.

Distanța de plantare al lavandei depinde de ce dorim.

Gard viu: Pentru a crea o bordură sau gard viu, se plantează la o distanță între plante de 25-40 cm, în funcție de soi.

Tufe solitare: pentru a crea tufe rotunde de lavandă, distanța de plantare ar trebui să fie între 80 – 120 cm, în funcție de soi.

Mulți văd poze cu câmpuri de lavandă și doresc un câmp de lavandă asemănător, și se apucă și le plantează din 25 în 25 de cm, dar nu în rânduri, ci de-a-ntregul. Este complet greșit, trebuie lăsat loc de acces la plante, deoarece trebuiesc tunse regulat cel puțin 1 dată pe an.

Udare.

Lavanda crescută la ghivece, necesită udare regulată, de 2-5 ori pe săptămână. Cele plantate în grădină, se udă doar în primul an, din al doilea an, rezistă cu bine la secetă.

Atenție ! A nu se lăsa apa în farfuria de sub ghiveci. Este o plantă care nu știe să înoate și se îneacă într-un deget de apă lăsat pe fundul farfuriei. De aceea se golește apa din farfuria de sub ghiveci la maxim 30 minute de la udare, chiar și pe perioada verii.

Îngrijire și întreținere.

Este o plantă nepretențioasă, care nu necesită îngrijire deosebită, rezistă la secetă și nu are dăunători. Lavanda plantată în grădină, necesită doar tunderea tijelor florale, în perioada de înflorire sau imediat după.

Se recomandă tunderea tufelor, la jumătate sau cel puțin la 2/3-imi din înălțime, astfel tufele vor rămâne compacte și se stimulează ramificarea și creșterea sănătoasă. Câmpurile de lavandă din Franța, sunt recoltate mecanizat, de 1-2 ori pe an. Sunt multe soiuri care după prima înflorire, dacă se tunde devreme și doar tijele florale, va înflori din nou. Această a doua înflorire este mai redusă ca cantitate și număr de flori, la aproximativ jumătate din prima înflorire. 
* Raspuns acceptatVoturi: 11 Voteaza



Raspunde / Comenteaza
Adauga un comentariu / raspuns:
Va rugam sa selectati unul din campuri: Utilizator nou Utilizator inregistrat
Ataseaza fisiere» (Max 200KB)