Domenii
  Top Expert
1 djbrain 44355
2 subofferul 5220
3 robica 4610
4 krystyana84 3980
5 elena2008 2690
  Top Statistici
Membri inscrisi 96836
Intrebari 35954
Raspunsuri 164731
  Contact
nume
email
Introduceti textul din imagine
(pentru evitarea spam-ului):
Numar random
 
introduceti mesajul
email admin: adip.at.myexpert.ro
Consultanta ISO, Audituri Interne - Business Advising Team
Vizualizare intrebare
Intrebare
bullet biologie de vica29835
descrieti in maxim 3 fraze,un experiment prin care se poate evedintia functia de absortie a plantei?
Tags:
5
puncte
1865
vizualizari
12-10-2011 18:14:23
Data intrebarii:
(0.00 - 0 voturi)
Ratings: 
Pentru a putea bifa optiunea de notificare in email in cazul adaugarii de comentarii la aceasta intrebare trebuie sa fiti logat.
Daca nu aveti cont, click Aici
Raspunsuri
Comentariul lui:
12-10-2011 18:45:13
Data:
Absorbtia apei prin radacini

Experinta nr. 29

Stabilirea zonei de absorbtie a apei la radacini

            La plantele vasculare terestre, ale caror radacini poseda peri absorbanti, absorbtia apei are loc mai ales pe la nivelul acestora. Aceasta particularitate este dovedita de experimentul lui Coupin. Pentru diferentierea rolului diferitelor zone ale radacinii în absorbtia apei se aseaza plantule ce prezinta o radacina seminala lunga, în câte o eprubeta în urmatoarele pozitii (fig.16):

Ř      plantula se fixeaza cu toata radacina în apa;

Ř      alta plantula se plaseaza cu vârful radacinii si cu zona perilor absorbanti în apa, iar celelalte zone în ulei;

Ř      A treia se aseaza cu vârful radacinii în apa si cu zona perilor si cea situata deasupra ei în ulei;

Ř      plantula se aseaza cu radacina curbata astfel ca vârful si partea ei superioara sa stea în ulei, iar zona perilor absorbanti în apa;

Ř      A cincea plantula se aseaza cu vârful radacinii si cu zona perilor absorbanti în ulei, iar restul radacinii în apa.



Fig. 16. Stabilirea zonei de absorbtie a apei la radacini: 1- apa; 2- ulei.

Dupa un interval de timp se va constata ca plantula martor si cele la care zona perilor absorbanti s-a aflat în apa traiesc, iar celelalte, care au avut zona pilifera în ulei, se ofilesc si pier.

Acest experiment nu trebuie sa duca la concluzia ca absorbtia apei este nula în afara zonei pilifere, ci doar ca este insuficienta pentru a asigura supravietuirea plantelor. În vârful radacinii (la nivelul zonei meristematice si zonei netede) absorbtia apei este slaba deoarece la acest nivel nu exista tesuturi conducatoare capabile sa vehiculeze apa. La acest nivel este absorbita doar apa necesara local, care serveste la hidratarea coloizilor neoformati si la sporirea volumului vacuolar în timpul când are loc alungirea celulelor. În zona aspra patrunderea apei este foarte slaba, deoarece suberul izoleaza tesuturile periferice vii de apa din sol. Suberul prezinta însa crapaturi ce pot juca rolul unor veritabile lenticele, permeabile pentru apa si gaze.


Experienta nr. 30

Determinarea cantitatii de apa absorbita prin radacini

            Ca dispozitive de masurare a absorbtiei apei se folosesc potometrele (fig. 17) (denumirea vine din limba greaca de la cuvântul potos care înseamna a bea) de diferite tipuri, în care se introduce sistemul radicular al plantei într-o solutie nutritiva si se urmareste deplasarea meniscului solutiei în tubul gradat al recipientului.

            Pentru determinare se umple pâna la refuz un potometru cu o solutie nutritiva Knop, se alege o planta viguroasa si cu radacinile intacte, care se introduc în potometru (1) prin intermediul unui dop (2) cu orificiu corespunzator si cu taietura laterala, astfel ca sa nu ramâna nici o bula de aer; se fixeaza potometrul la un stativ (3), se parafineaza dopul si se introduce o picatura de ulei în tubul gradat al potometrului pentru a împiedica evaporarea solutiei nutritive. Dupa o ora se citeste pe tubul gradat cantitatea de apa absorbita de planta, exprimata în ml (n).

Experienta nr. 31

Absorbtia apei prin frunze

            Frunzele sunt capabile sa absoarba o parte din apa cazuta pe ele în timpul ploilor, apa de condensare (din roua, apa din ceata, ba chiar si vaporii de apa din aer. Absorbtia are loc mai ales la nivelul cuticulei (deci mai intens decât prin stomate), datorita fortei de suctiune a celulelor epidermice. Aceasta absorbtie este rapida când cuticula este subtire si discontinua si lenta când cuticula este groasa.

            Pentru evidentierea absorbtiei foliare se efectueaza urmatoarele experimente:

a) Se detaseaza de planta o frunza cu cuticula subtire care se lasa câteva ore sa se ofileasca putin, pentru a crea un deficit de apa în ea si a favoriza absorbtia. Se parafineaza apoi baza petiolului, scufundându-l în parafina topita si apoi se cântareste frunza la o balanta analitica sau de torsiune. Dupa cântarire se scufunda frunza într-un cristalizor cu apa si dupa o ora se cântareste din nou, dupa ce apa de pe limb a fost îndepartata printr-o tamponare usoara cu hârtie sugativa. Prin diferenta se afla cantitatea de apa absorbita, care se raporteaza fie la 100 grame de substanta proaspata, fie la unitatea de suprafata (1 dm2).

            Pentru raportarea apei absorbite la 100 g substanta proaspata se utilizeaza relatia:  în care:

a = cantitatea de apa absorbita (în grame);

m = masa initiala a frunzei (în grame);

100 = coeficient de exprimare a rezultatului în procente.

            În cazul în care raportarea cantitatii de apa absorbita se face la unitatea de suprafata a frunzei, se utilizeaza relatia:  în care:

            a= cantitatea de apa absorbita (în grame);

            S= suprafata frunzei (în dm2);

            1= unitatea de suprafata la care se face raportarea (1 dm2).

Pentru comparatie se procedeaza în acelasi mod la determinarea cantitatii de apa absorbita de o frunza cu cuticula groasa.

b) Se detaseaza o ramura bifurcata, cu frunze tinere care au cuticula subtire, se parafineaza taietura si se scufunda una din ramificatiile ei într-un vas cu apa se va constata ca frunzele ramase pe ramificatia din aer îsi mentin turgescenta timp de câteva zile, pe baza apei absorbite de catre frunzele submerse, care este condusa pâna la nivelul celor aflate în aer (fig. 18). 
* ComentariuVoturi: 10 Voteaza



Raspunde / Comenteaza
Adauga un comentariu / raspuns:
Va rugam sa selectati unul din campuri: Utilizator nou Utilizator inregistrat
Ataseaza fisiere» (Max 200KB)