Domenii
  Top Expert
1 djbrain 44355
2 subofferul 5220
3 robica 4610
4 krystyana84 3980
5 elena2008 2690
  Top Statistici
Membri inscrisi 96837
Intrebari 35962
Raspunsuri 164760
  Contact
nume
email
Introduceti textul din imagine
(pentru evitarea spam-ului):
Numar random
 
introduceti mesajul
email admin: adip.at.myexpert.ro
Consultanta ISO, Audituri Interne - Business Advising Team
Vizualizare intrebare
Intrebare
bullet referate de nero
Cautati-mi si mie va rog un referat despre destin si unul despre elementele primordiale ale universului.
Tags:
5
puncte
3335
vizualizari
18-11-2010 21:44:47
Data intrebarii:
(0.00 - 0 voturi)
Ratings: 
Pentru a putea bifa optiunea de notificare in email in cazul adaugarii de comentarii la aceasta intrebare trebuie sa fiti logat.
Daca nu aveti cont, click Aici
Raspunsuri
Comentariul lui:
18-11-2010 21:50:34
Data:
Destin:
[link in curs de aprobare]
 
* ComentariuVoturi: 21 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
18-11-2010 21:55:09
Data:
Destin:
[link in curs de aprobare]

Elemente primordiale ale universului:
[link in curs de aprobare]
[link in curs de aprobare]
(Trebuie sa iei textul din cele 2 pagini de mai sus)
 
* Raspuns acceptatVoturi: 9 Voteaza

Comentariul lui:
23-11-2010 12:47:06
Data:
                                                Universul

Universul este lumea intreagă, ansamblul a tot ceea ce există, a tot ceea ce ne inconjoară, văzut si nevăzut.
Stelele sunt corpuri cereşti fierbinţi, formate din gaze ce ard permanent. Din aceasta cauză, stelele degajă caldură şi lumină, fiind singurele corpuri cereşti care au  caldură şi lumină proprii. O parte din căldură şi lumina lor se transmite planetelor si sateliţilor acestora. In jurul stelelor se rotesc corpuri cereşti.
Culoarea stelelor. In funcţie de temperatura lor, stelele sunt roşii, galbene sau albastre. Stelele roşii au o temperatură de circa 3.000şC. Acestea mai sunt numite şi stele reci. Stelele galbene, aşa cum este Soarele, sunt ceva mai ,,calde” ajungand la 5.500şC. Stelele albastre sunt stele fierbinţi (30.000şC). De exemplu, Sirius este o stea albastră.
Numărul stelelor este foarte mare. Ceea ce cuprindem cu privirea este numai o mică parte din mulţimea stelelor care alcătuiesc Universul. Stelele văzute de noi sunt şi cele mai apropiate de planeta Pămant.
Constelaţiile. Grupările mici de  stele alcătuiesc constelaţii. Oamenii le-au denumit după conturul lor, asemănător unor obiecte (Carul Mare, Carul Mic, Balanţă), animale (Leul, Taurul, Peştii, Berbecul, Cainele Mare, Cainele Mic) sau personajele mitologice (Andromeda, Perseu, Hercule, Casiopeea). Pe cer pot fi văzute 88 de constelaţii. Din cauza mişcării de rotaţie  a Pămantului in jurul Soarelui, unele constelaţii se văd numai in anumite luni ale anului (Orion in decembrie, Lyra in iulie), iar altele – tot timpul anului (Carul Mare, Carul Mic).
Galaxia. O aglomerare de miliarde de stele formeaza o galaxie. Partea centrală a galaxiei, cea mai strălucitoare, se numeşte nucleu. In nucleu este concentrata cea mai mare parte a stelelor din galaxie.
Pămantul, impreună cu Soarele şi celelalte planete, face parte din galaxia Calea Lactee. Această contine aproximativ 200 miliarde de stele.
Toate galaxiile, impreună cu spatiul cuprins intre ele, alcătuiesc Universul. Acesta este imposibil de măsurat, si de aceea se spune că este nemărginit (sau infinit). In schimb, se apreciază că varsta sa este cuprinsă intre 15 şi 17 miliarde de ani.
Universul a luat naştere in urma exploziei ,,oului cosmic” – aşa cum este numită starea de inceput a Universului. Explozia aceasta a fost numita de către astronomul George Gamow (1904-1968) ,,big bang” adica marea explozie. Ulterior, materia rezultată din explozie s-a concentrat in stele, planete, sateliti, comete, meteoriti si praf interstelar.

                                       Sistemul solar

Sistemul solar este format din corpuri cereşti a căror dimensiune variază de la mărimea unui grăunte de nisip pană la sfere de diametre de mai multe mii de km. Astfel, Sistemul Solar cuprinde: Soarele, nouă planete, 54 de sateliti naturali, sute de asteroizi, milioane de meteoriti şi foarte multe comete.
Dintre toate aceste corpuri ceresti, Soarele este cel mai mare. 99% din materia Sistemului Solar este concentrata in Soare. Celelalte corpuri ceresti sunt mult mai mici si se rotesc in jurul lui la distante apreciabile. Drumul pe care il  parcurge un corp ceresc in jurul soarelui se numeste orbita. Orbitele au forme circulare.
Soarele este o stea de marime mijlocie, aflata la 30.000 de ani lumina de centrul galaxiei Calea Lactee. S-a nascut acum 5 miliarde de ani, din materie cosmica. La inceput era mult mai luminos si mai fierbinte. Pe masura ce imbatraneste, cantitatea de caldura emanate si intensitatea luminii sale scade, deoarece materia din care este alcatuit  se consuma prin ardere. Intre Pamant si Soare este o distanta de 150 milioane km.
Planetele sunt corpuri ceresti de forma sferica. Ele sunt reci, adica nu au lumina si caldura proprii. Planetele se rotesc in jurul Soarelui, de la care primesc lumina si caldura. In ordinea departarii de Soare, cele noua planete ale Sistemului Solar sunt: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto.
Satelitii sunt corpuri ceresti reci care se rotesc in jurul planetelor, si impreuna cu acestea, in jurul Soarelui. Intotdeauna, satelitii sunt mai mici decat planeta in jurul caruia se rotesc. In afara de Mercur si Venus, toate celelalte planete au sateliti. Pamantul si Pluto au doar cate un satelit, iar Saturn are cei mai multi – 16. Exista si sateliti artificiali. Incepand cu anii ’50, au fost construiti si lansati in jurul Pamantului peste 8.000 de sateliti artificiali.
Cometele sunt corpuri ceresti care au infatisarea unor stele cu coada. De aceea, grecii le numeau ,,stele pletoase”. Cometele se compun din cap si coada. La cap se deosebeste nucleul – partea centrală, alcatuită din gheata – si coama, care inconjoara nucleul sub forma unui nor strălucitoare de gaze. Coada se intinde intotdeuna in directia opusa Soarelui, deoarece este impinsa de vantul solar.
 
* ComentariuVoturi: 4 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
23-11-2010 12:49:09
Data:
Universul

Universul este constituit din totalitatea corpurilor si fenomenelor cosmice si a spatiului dintre ele. Este cel mai vast si mai complex sistem de organizare si de manifestare a materiei.
Desi a perfectionat continuu mijloacele de cercetare, omul a reusit să exploreze doar o mică parte din Univers, căruia i se spune Univers observabil sau Metagalaxie. Restul universului, încă nu a fost observat, dar face parte si el din Universul fizic.
Date fiind dimensiunile uriase ale părtii deja observate, se consideră că Universul este infinit în spatiu. Totodată, se apreciază că el este infinit în timp, deoarece materia nu poate fi creată din nimic; ea doar îsi schimbă continuu formele de organizare.

Alcătuirea Universului :

Se constată că în Univers o mare parte a materiei este organizată în corpuri individualizate, de diferite dimensiuni si cu proprietăti distincte. Dar spatiul dintre aceste corpuri nu este lipsit de materie. În el se găsesc particule de materie dispersate, este străbătut de radiatii electromagnetice si cosmice si de câmpuri gravitationale. În felul acesta, Universul este “impregnat” de materie si de manifestările ei.

Materia organizată

Cea mai mare parte din Univers ste organizată în corpuri distincte cu proprietăti diverse, cum sunt stelele si galaxiile.

Stelele :
Unele dintre corpurile cosmice sunt incandescente si emit lumină si căldură în spatiul înconjurător.Acestea sunt stelele.Ele se deosebesc prin dimensiuni, temperatură, culoare si luminozitate. Unele au temperaturi foarte mari, dar au luminozitate si dimensiuni reduse. Ele sunt numite pitice albe. Altele au dimensiuni uriase si sunt numite gigante.
Unele stele au densităti atât de mari încât atractia lor nu permite luminii să se disperseze în spatiu si de aceea li se spune găuri negre.
Galaxiile :
Stelele, împreună cu alte corpuri cosmice, sunt grupate în aglomerări imense numite galaxii. După unele aprecieri, în Univers ar exista peste 100 de miliarde de galaxii. Unele dintre ele sunt concentrate în anumite părti ale Universului formând roiuri de galaxii.

Constelatiile :
Noi vedem stelele grupate pe bolta cerească si acestor grupări li s-au spus constelatii. Datorită formei acestor grupări, constelatiile au fost asemuite cu unele fiinte sau obiecte si li s-au dat denumiri corespunzătoare.
Datorită miscării de revolutie a Pământului, în decursul unui an observăm Soarele proiectat în dreptul a 12 dintre constelatii. Acestora li s-au spus constelatii zodiacale. Considerând că pozitia Soarelui în raport cu constelatiile ar influenta soarta oamenilor din momentul nasterii lor, s-a elaborat horoscopul, în încercarea de a prevedea viitorul.
Dintre constelatii, are o importantă aparte Carul Mic, deoarece contine Steaua Polară, care indică nordul în emisfera noastră.
Corpurile reci din Univers sunt grupate în jurul unor stele, constituind sisteme stelare, cum este Sistemul Solar.

Materia neorganizată

În Univers există mari cantităti de materie care nu este organizată în corpuri distincte. Ea se află sub formă de praf  si  gaze dispersate în spatiul cosmic. Se poate constata o tendintă de aglomerare a acestei materii neorganizate în imensi nori de materie ceva mai densă cărora li se spune nebuloase. Ele apar ca pete mai luminoase pe bolta cerească.

Galaxia noastră (Calea Lactee)
Pământul este situat, împreună cu Soarele, într-o galaxie numită Calea Lactee, care cuprinde aproximativ 200 miliarde de stele. Această galaxie are formă lenticulară, cu axa mare de aproximativ 100 000 ani-lumină. Aglomerarea stelelor din Galaxia noastră formează, pe bolta cerească, o fâsie mai luminoasă.


                  Geneza si evolutia Universului

Problema originii Universului si a Sistemului Solar a preocupat pe oameni de multă vreme. S-au emis diverse ipoteze care au încercat să răspundă la aceastăpreocupare.
În ultima vreme se răspândeste tot mai mult asa-numita ipoteză a marii explozii (big-bang, în limba engleză).
Această ipoteză se bazează pe unele date obtinute prin observatii astrofizice si pe cunostintele de fizică atomică si nucleară.
        O constatare imprtantă este acea a expansiunii Universului în urma acestei explozii. Observatiile astrofizice au dus la concluzia  că galaxiile se
deplasează în spatiu, îndepărtându-se între ele. Totodată, s-a constatat existenta, în Univers, a unor radiatii care ar data din timpul marii explozii.
Conform cu această teorie, initial toată materia existentă astăzi în Univers era concentrată într-un corp mic, extrem de fierbinte, o “minge de foc”. Materia era reprezentată prin particule elementare si antiparticule.
S-a produs o expansiune foarte rapidă a acestei materii fierbinti, ca o imensă explozie. Ca urmare a expansiunii, materia se răcea încât la dublarea volumului se înjumătătea valoarea temperaturii.
S-a calculat că la o secundă după marea explozie temperatura materiei scăzuse la cca 10 miliarde de grade, adică de aproape o mie de ori mai mare decât este tempertura în interiorul Soarelui.Materia era alcătuită atunci din electroni si protoni, cu antiparticulele lor, dar si din neutroni.
Expansiunea si răcirea au continuat si electronii s-au unit cu antielectronii, formând fotoni. În felul acesta, Universul a devenit o sferă de lumină.
După aproximativ o sută de secunde de la marea explozie, protonii s-au unit cu neutronii, formând nuclee de hidrogen greu ( deuteriu ). Din acestea s-au format nucleele de heliu si alte elemente mai grele. Neutronii rămasi au dus la fomarea nucleelor de hidrogen. Acest proces a durat câteva ore.
Expansiunea Universului a continuat încă aproximativ un milion de ani, fără schimbări deosebite, ci doar o răcire continuă. În acest timp, temperatura a coborât la doar câteva mii de grade, încât a început formarea de atomi, prin unirea nucleelor cu electronii.
Se consideră însă că în unele părti ale Universului expansiunea s-a încetinit si acolo s-a concentrat materia, formând galaxii.
Atractia gravitatională a dus la comprimarea norilor de hidrogen si heliu, cu cresterea locală a temperaturii până la declansarea fuziunii nucleare. Aceasta a dus la cresterea din nou a temperaturii si la formarea stelelor. Ele au atras în jurul lor materia răcită formând planete, asteroizi, meteoriti si comete.
În felul acesta s-a format si Sistemul Solar în cadrul Galaxiei noastre. O aglomerare mare de materie a dus la formarea Soarelui, care este o stea. În jurul lui, s-au produs alte aglomerări de materie, mai mici, care au format planetele cu satelitii lor.
Si în prezent continuă concentrarea materiei în corpuri mai mari. Astfel, unii asteroizi si meteoriti sunt atrasi si cad pe suprafata planetelor si satelitilor lor. Pământul primeste o cantitate de aproximativ 100 000 de meteoriti în 24 de ore.
 
* ComentariuVoturi: 4 Voteaza

Comentariul lui:
23-11-2010 12:57:06
Data:
UNIVERSUL  şi  SISTEMUL SOLAR




         Universul reprezintă totalitatea de energie şi materie, inclusiv Pământul, galaxiile şi  conţinutul intergalactic.
        Steaua este un corp cosmic format din gaze inerte reţinute de atracţia gravitaţională proprie, care emite radiaţii elecromagnetice, mai ales lumină care este produsul direct al reacţiilor termonucleare interne. Aproximativ 8000 de stele sunt vizibile cu ochiul liber de pe Pământ. Astronomii au calculat că în Calea Lactee sunt sute de miliarde de stele. Calea Lactee, la rândul ei, este una din sutele de milioane de galaxii care pot fi văzute cu ajutorul telescoapelor.
         Planetele sunt corpuri cosmice nonluminoase, mai mari decât un asteroid sau o cometă. Ele sunt luminate de cele mai multe ori de steaua în jurul căreia orbitează. Cele nouă planete în ordinea distanţelor faţă de Soare sunt: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto.
         În imagine se observă cometa Shoemaker-Levy 9 prăbuşindu-se pe Jupiter. Dacă oricare din acele fragmente s-ar fi prăbuşit pe Pământ, ar fi dus la dispariţia vieţii.
         Ştiinţa care se ocupă de toate planetele şi sateliţii lor, comete şi meteoriţi, materia interstelară, sisteme solare cunoscute, galaxii şi porţiuni de galaxii se numeşte astronomie.
         Origini antice. Egiptenii sunt, probabil primii care au descoperit poziţia relativă a stelelor.
         Astronomia babiloniană. Babilonienii au realizat în 400 î.Ch. că mişcarea aparentă a Soarelui şi a Lunii în jurul zodiilor nu au o viteză constantă. Ei cunoşteau poziţia Lunii şi a Soarelui pentru fiecare zi a lunii şi puteau prezice Luna nouă. De asemenea, ei au calculat poziţiile planetelor.
         Astronomia greacă. Aristarh din Samos credea că Pământul se roteşte în jurul axei sale o dată la 24 de ore, împreună cu alte planete în jurul Soarelui. Explicaţia sa a fost respinsă de cei mai mulţi filozofi greci, care priveau Pământul ca o planetă fără mişcare în jurul căreia se roteau celelate planete. Teoria lui Aristarh din Samos, cunoscând sistemul geocentric rămâne neschimbată de peste 2000 de ani. În secolul al doilea d.Ch. astronomii greci Hiparh şi Ptolomeu au folosit o serie de cercuri concentrice, cu Pământul aproape de centru pentru a reprezenta mişcarea generală a Soarelui, Lunii şi a planetelor în jurul zodiilor. Pentru a explica variaţiile de viteză ale Soarelui şi Lunii şi regresia planetelor, ei au presupus că fiecare din aceste obiecte se roteşte în jurul unui al doilea cerc numit epiciclu centrat pe circumferinţa celui dintâi.
         Teoria lui Copernic. În seculul 16 contribuţia astronomului polonez Nicolaus Copernic a schimbat dramatic astronomia. El a arătat că mişcarea planetară poate fi explicată prin ocuparea unei poziţii centrale a Soarelui şi nu a Pământului. În 1609 Galileo Galilei a construit un mic telescop de refracţie şi a descoperit că Venus, la fel ca Luna are faze, ceea ce indică că se roteşte în jurul Soa-relui. De asemenea el a descoperit pa-tru sateliţi naturali ai lui Jupiter şi inelele lui Saturn. El s-a născut în 1564 şi a fost unul dintre cei mai mari fizicieni şi astro-nomi din epoca Renaşterii. El a descoperit legea inerţiei, legea căderii corpurilor, legea compunerii mişcărilor. Ca astronom a descoperit natura stelară a Căii Lactee, petele de pe Soare şi rotaţia acestuia în jurul axei sale, confirmând prin acestea concepţia heliocentrică a lui Copernic. Cu ajutorul astronomului german Johannes Kepler au început revoluţia ştiinţifică. Lui Galilei i se atribuie celebra replică rostită în faţa Inchiziţiei: “Eppur si muove”. El a fost somat de Inchiziţie să-şi retragă ideile eretice, dar pentru că nu a renunţat la ele, a fost pus sub arest la domiciliu.
         Astronomia modernă. Îmbunătăţirea radiotelescoapelor a permis examinarea suprafeţei planetelor, descoperirea a numeroase stele mai puţin strălucitoare şi măsurarea distanţelor interstelare. În secolul al 19-lea spectroscopia a dat informaţii despre compoziţia chimică şi mişcarea obiectelor astronomice. De-a lungul lungul secolului 20 constrirea unor telescoape din ce în ce mai mari a permis cunoaşterea structurii galaxiilor şi a unor părţi din galaxii. Au fost construite clase noi de echipament astronomic sensibil la variaţia radiaţiilor electromagnetice.
         Sistemul Solar. Prin folosirea telescoapelor, tot mai mulţi noi membri ai Sistemului Solar au fost descoperiţi, incluzând Uranus în 1781, Neptun în 1846 şi Pluto în 1930. Numărul sateliţilor cunoscuţi a crescut la peste 60. Cercetările spaţiale au descoperit inele în jurul lui Jupiter şi noi sateliţi ai lui Saturn şi Uranus.
         Cea mai apropiată stea, Alpha Centauri, este de 260.000 de ori mai departe faţă de Pământ decât de Soare. Prima distanţă interstelară măsurată a fost în 1838. Masele stelare nu pot fi determinate pentru Soare şi pentru câteva stele. Dintre stelele cele mai apropiate 10% sunt mai strălucitoare, mai mari şi mai masive decât Soarele. În 1960 astronomii britanici Jocelyn Bell şi Antony Hewish au descoperit pulsarii, care sunt aparent ultimul stagiu al “morţii” stelei într-o gaură neagră. Oamenii de ştiinţă estimează că gaura neagră are o masă între 2,5 şi 3,5 miliarde de ori mai mare decât o stea.
         Galaxia. La sfârşitul secolului al 18-lea, Sir William Herschel a observat că Soarele face parte dintr-un nor de stele, numit Calea Lactee. Un fascicul luminos, la o viteză de 300.000 km/s ar necesita 400.000 ani să traverseze Calea Lactee. Aceasta este o galaxie în spirală, conţinând aproximativ 1 milion de stele. Soarele se află la aproximativ 30.000 ani lumină faţă de centrul Căii Lactee.
         Cosmosul. Calea Lactee este una din numeroasele galaxii, unele chiar la miliarde ani lumină. Cuasarul descoperit prin anii 1950 cu ajutorul radiotelescoapelor este considerat de mulţi astronomi a fi nucleul energetic al unei galaxii îndepărtate. Un cuasar a fost descoperit la 12 miliarde ani lumină în 1991. Astronomul american Edwin Hubble a arătat că galaxiile se distanţează de Calea Lactee, demonstrând că universul se dilată, şi că şi-a avut originea într-un loc extrem de cald, dens, cauzat de o explozie, numită Big Bang.
         Cosmologia. Ştiinţa care se ocupă de studiul universului, inclusiv teorii despre origine, evoluţie, structură şi viitor este cosmologia.        
         Legea lui Hubble. Mii de galaxii se află în exteriorul Căii Lactee, care conţin sisteme solare. Fiecare galaxie conţine sute de miliarde de stele. Cele mai multe galaxii se îndepărtează de Calea Lactee, la o viteză de câteva sute de km/s. Astronomul american Edwin Hubble a descoperit că galaxiile izolate au viteze de îndepărtare mai mari. Universul se dilată, îndepărtând galaxiile între ele. Datorită atmosferei, telescoapele de pe Pământ nu au o imagine destul de clară pentru a studia stele, galaxiile, etc. În 1995 NASA (agenţia naţională de aeronautică şi spaţiu din SUA) a lansat un telescop pe orbita Pământului. Acest proiect, în valoare de 1 miliard de dolari, a fost menit să rezolve problema cauzată de atmosferă. Telescopul se numeşte Hubble şi poate “vedea” mai adânc în spaţiu decât orice alt telescop. Cu ajutorul lui s-au putut vedea imagini spectaculoase.
         Vârsta Universului. Dacă rata de expansiune a Universului este cunoscută se poate estima vârsta sa. În zilele noastre estimările referitoare la vârsta Universului se situează între 7 şi 20 miliarde de ani. Limita inferioară a estimărilor vârstei este în conflict cu vârsta celei mai vechi stele, despre care se crede că are în jur de 16 miliarde de ani.
         Starea Universului. Fizicianul germano-american Albert Einstein a propus o teorie despre Univers bazată pe relativitatea generală, în care gravitaţia este echivalentă cu o curbă a spaţiului în patru dimensiuni. Soluţia sa indică că Universul nu este static dar trebuie să se extindă sau con-tracte. Din nume-roasele teorii ne-statice, cea propusă de matematicianul rus Alexander Friedmann este cea acceptată. Soarta Universului lui Friedmann depinde de media densităţii materiei Universului. Dacă este relativ puţină materie în Univers, atracţia gravitaţională între galaxii va fi slabă, iar Universul se va extinde la nesfârşit. Dacă densitatea materiei este aproape de valoarea critică, expansiunea va înceta şi se va putea transforma în contracţie, sfârşindu-se în colapsul total al întregului Univers. Soarta acestui colaps nu este sigură. O altă teorie spune că Universul va exploda, producând un alt Univers care va colapsa la rândul său.
         Teoria stadiului stabil. Astronomii britanici Hermann Bondi, Thomas Gold şi Sir Fred Hoyle au prezentat o altă teorie despre Univers. Ei cred că scăderea densităţii medii în Cosmos este echilibrată de formarea continuă de materie, menţinând forma Universului. Teoria stadiului stabil nu mai este acceptată de majoritatea cosmologilor.
         Teoria Big Bang. Fizicianul ruso-american George Gamow a propus teoria că Universul a fost creat în urma unei explozii gigantice numite Big Bang. Această teorie a ajutat la explicarea primelor stagii ale formării şi evoluării Universului. Densitatea extrem de mare a cauzat dilatarea rapidă a Universului. Hidrogenul şi heliul s-ar fi răcit şi condensat formând stele şi galaxii. Conform teoriei lui Gamow, radiaţiile s-ar fi răcit până la –270°C. Această radiaţie a fost detectată în 1965, astfel, după părerea cercetătorilor, fiind o confirmare a teoriei Big Bang.                
         Evoluţia Universului. Încă nu se ştie dacă Universul se va dilata la nesfârşit sau se va contracta din nou. O metodă de a afla răspunsul este de a afla densitatea medie a materie in Univers. Înmulţind masa fiecărei galaxii cu numărul galaxiilor este doar 5 –10 % din numărul critic al lui Friedmann. Înmulţind masa zonelor galactice cu numărul zonelor galactice rezultă un număr aproape de valoarea critică. Diferenţa dintre aceste valori indică prezenţa unei materii invizibile, aşa numita materie neagră, aflată în afara galaxiilor, dar în interiorul zonelor intergalactice. Până când fenomenul este înţeles, această metodă de a determina soarta Universului va rămâne neconcludentă.
         În Univers sunt aproximativ 50 de miliarde de galaxii, cea mai mare fiind de 13 ori mai mare decât Calea Lactee. Pe lângă stele şi planete, galaxiile conţin hidrogen, molecule complexe şi radiaţii cosmice. Galaxiile emit lumină vizibilă, unde radio, raze infraroşii, ultraviolete şi raze X.
         Astronomii au estimat distanţele comparând obiecte din alte galaxii cu cele din galaxia noastră. Stele care îşi schimbă periodic strălucirea sunt valoroase, deoarece perioada de variaţie este raportată la strălucirea stelei, indicând distanţa. Viteza stelelor care orbitează în galaxie depinde de strălucirea galaxiei şi indică distanţa.
         Galaxiile sunt grupate, formând zone largi. Galaxia noastră este una din cele 20 din Grupul Local. Calea Lactee şi Andromeda sunt două dintre cele mai mari. Grupul Local este membru în zona Virgo, care conţine mii de galaxii. Cele mai îndepărtate galaxii cunoscute sunt albastre deoarece sunt fierbinţi datorită stelelor tinere pe care le conţin. Galaxiile la o distanţă de 13 miliarde ani lumină s-au format când Universul era doar la 10-20 % din vârstă. Aceste galaxii par a fi sferice. Stelele orbitează în galaxii pe o traiectorie spiralată mai repede spre exterior decât spre centru. La periferie au fost măsurate chiar şi viteze de 3000 km/s. Creşterea vitezei însemnă că masa galaxiilor nu este concentrată în centru. Corpurile la distanţe mari de centru au o luminozitate atât de redusă încât au fost detectate doar pe baza atracţiei gravitaţionale. Natura lor exactă este necunoscută.


 
* ComentariuVoturi: 4 Voteaza

Link sponsorizat
Raspunde / Comenteaza
Adauga un comentariu / raspuns:
Va rugam sa selectati unul din campuri: Utilizator nou Utilizator inregistrat
Ataseaza fisiere» (Max 200KB)