Domenii
  Top Expert
1 djbrain 44355
2 subofferul 5220
3 robica 4610
4 krystyana84 3980
5 elena2008 2690
  Top Statistici
Membri inscrisi 96838
Intrebari 35965
Raspunsuri 164781
  Contact
nume
email
Introduceti textul din imagine
(pentru evitarea spam-ului):
Numar random
 
introduceti mesajul
email admin: adip.at.myexpert.ro
Consultanta ISO, Audituri Interne - Business Advising Team
Vizualizare intrebare
Intrebare
bullet Iodul de aisha2011
mi-a zis medicul sa evit alimnetele care contin iod(mia zis de peste alune si nuci), dar numa astea 3 ? care sunt celelalte  alimente?? am cautat si pe google dar nu m-am lamurit..pe un site scrie intrun fel, pe alt site scrie intr-altul.....daca ma puteti ajuta ......ast rasp :)
Tags:
10
puncte
1353
vizualizari
04-07-2011 16:31:04
Data intrebarii:
(0.00 - 0 voturi)
Ratings: 
Pentru a putea bifa optiunea de notificare in email in cazul adaugarii de comentarii la aceasta intrebare trebuie sa fiti logat.
Daca nu aveti cont, click Aici
Raspunsuri
Comentariul lui:
04-07-2011 16:35:25
Data:
- sare iodata
- fructele de mare si alte produse marine (peste cod, biban, egrafin, creveti, alge marine)
- peste oceanic
- produsele vegetale cultivate pe soluri bogate in iod
- produsele lactate si oua, mai ales daca animalele sunt hranite cu furaje bogate in iod
- uleiul de floarea-soarelui imbunatatit cu iod 
* Raspuns acceptatVoturi: 3 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
04-07-2011 16:39:19
Data:
Alimentele cele mai bogate in iod
Peste, fructe de mare, alge, creson, ridichi, oua, ceapa

Iodul este indispensabil la fabricarea hormonilor prin glanda tiroida, care se gaseste la baza gatului si controleaza metabolismul si ritmul de activitate al organismului. Se estimeaza ca nevoile noastre de iod sunt de circa 200 micrograme pe zi. Functia tiroidiana este deosebit de importanta in stabilitatea de caracter, iar o insuficienta de iod poate antrena formarea gusii, fata de care femeile sunt deosebit de vulnerabile.
Iodul se gaseste in toate produsele marii, inclusiv in alge, ale caror virtuti, din pacate, nu le apreciem indeajuns.


Pericolele deficitului de iod: carenta ascunsa a organismului
Evaluat de cititori:(114 voturi)
Autor: iunie 2008

Lipsa iodului din alimente ne poate afecta sistemul imunitar, schimba activitatea sistemului cardio-vascular si a cailor respiratorii.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
  

Atitudinea noastra fata de viata nu depinde de alti oameni: ne apartine exclusiv. Iar modul in care vedem viata este determinat in cea mai mare parte de lucrurile pe care le consideram cele mai importante. Multe femei de 50 de ani arata excelent acum si au o stare foarte buna de sanatate.

Evident, o femeie a secolului 21 are destule posibilitati de a-si influenta lungimea si calitatea vietii, care depind si de un stil de viata activ si de o atitudine mai lucida fata de nutritie. Cu alte cuvinte, alimentele pe care le mancam ne determina din mai multe puncte de vedere.

De exemplu, lipsa iodului din alimente ne poate afecta sistemul imunitar, schimba activitatea sistemului cardio-vascular si a cailor respiratorii.

De ce se intampla acest lucru?

Exista sute de glande in organismul uman. Scopul lor este de a produce si de a elimina in organism anumite substante. Glandele care controleaza secretia endocrina sunt numite glande endocrine. Ele au cea mai importanta influenta asupra organismului. Grupul de organe ale corpului format de glandele endocrine joaca un rol urias, de exemplu in formarea emotiilor si in a dispozitiei in care ne aflam.

Schimbarile de natura chimica si fizica ce ne determina emotiile sunt directionate prin glandele endocrine de catre creier. Glanda tiroida este un exemplu – este o glanda endocrina ce cantareste 25-30 g – de formatie solida, situata chiar sub laringe. Glanda tiroida absoarbe activ iodul din sange. Formarea hormonilor glandei tiroide are loc cu participarea iodului.
Acesti hormoni produsi de catre glanda tiroida joaca un rol extrem de important: regleaza rata schimburilor de proteine, grasimi si carbohidrati, producerea caldurii, afecteaza activitatea sistemului cardio-vascular, a cailor respiratorii, contractilitatea si fatigabilitatea musculara, excitabilitatea sistemului nervos, rezistenta organismului la infectii.

Principala functie a glandei tiroide este reglarea procesului metabolic. Cresterea cantitatii de hormoni accelereaza metabolismul, iar reducerea cantitatii de hormoni duce la incetinirea metabolismului.

In cele mai multe regiuni ale lumii, alimentele uzuale ofera organismului doze suficiente de iod pentru productia normala de hormoni a glandei tiroide. Problema influentei lipsei de iod asupra sanatatii omului este printre aspectele cele mai importante si mai vechi studiate de medicina.

Este atat de important pentru sanatate!
Lipsa iodului creeaza organismului si sistemelor sale noi conditii de functionare – ca rezultat al deficitului de iod, apar diverse tulburari.

Cum se manifesta lipsa de iod?

Capacitatea de concentrare si atentia se pot reduce. Persoana devine iritabila, deprimata, oboseste repede. Este posibil sa apara durerile de cap, slabirea memoriei, deficitul intelectual, reducerea nivelului hemoglobinei din sange, pielea uscata si rece, iar la femei sunt posibile tulburari ale ciclului menstrual.

In cele mai multe cazuri descrise, simptomele apar treptat si aproape imperceptibil. De aceea, deficitul de iod este denumit carenta ascunsa. La copii, deficitul de iod provoaca hiperactivitate, excitabilitate mai mare si retard mintal.
Ce se poate face? In primul rand, daca exista deja anumite simptome, este necesara o consultatie la medic – probabil, medicul va va pune sub observatie si va va recomanda inceperea tratamentului.

Cum poate fi evitat deficitul de iod?

Norma consumului de iod al unei persoane adulte este de 150-200 micrograme in 24 de ore. Acest necesar creste in cazul femeilor insarcinate si al celor care alapteaza pana la 200-300 micrograme. In scopul prevenirii carentei de iod este recomandata consumarea alimentelor cu continut ridicat de iod.

Printre acestea sunt fructele de mare (contin mult iod): pestele, crevetii, crabii, calmarii, laminaria. Laminaria este cel mai ieftin si mai accesibil fruct de mare care contine iod. Din fericire, contine cea mai mare cantitate de iod. Unele fructe, precum kiwi, si unele legume, ca spanacul, contin destul iod.

Ce cantitate de iod contin alimentele?

Iata continutul de iod din 100 g din urmatoarele alimente:
• hering – 66 micrograme
• lactate – 4-11 micrograme
• creveti – 190 micrograme
• legume – 1-10 micrograme
• stridii – 60 micrograme
• laminaria (alge) – 0,3 g
• pastrav – 3,5 micrograme
• oua de pasare – 10 micrograme
• carne – 3 micrograme.

De asemenea, pentru a asigura necesarul de iod al organismului trebuie sa consumati sare iodata. Trebuie doar sa va amintiti urmatoarea regula: este recomandat sa sarati mancarurile gatite cu sare iodata cu 10 minute inainte sa le luati de pe foc. Pastrati sarea iodata intr-un loc uscat, pe perioade sub 6 luni. Si, desigur, puteti folosi diferitele complexele vitaminice existente pe piata, in functie de recomandarile medicului.




 
* ComentariuVoturi: 3 Voteaza

Link sponsorizat
Raspunde / Comenteaza
Adauga un comentariu / raspuns:
Va rugam sa selectati unul din campuri: Utilizator nou Utilizator inregistrat
Ataseaza fisiere» (Max 200KB)